Omvormging gelijkvloers conciërgewoning tot groepsopvang

01-02-2021

Het oude kloostergebouw dat aan de Kerkomsesteenweg ligt op de gemeentelijke site krijgt een nieuwe invulling. Vanaf eind 2022 zal het gelijkvloers verhuurd worden als groepsopvang voor maximaal 18 kinderen. Dit moet een antwoord bieden op het merkbaar dalende aantal onthaalouders in de gemeente.

In 2015 kampte de kleuterschool reeds met plaatsgebrek en werd de gelijkvloerse verdieping van het iconische gebouw met speklagen omgevormd naar kleuterklas en zorglokaal. De conciërge beschikt over de bovenverdiepingen die een aantal jaar geleden opgefrist werden. Toen werd ook het dak vernieuwd en recent werden er zonnepanelen dak geplaatst. De gelijkvloerse verdieping van de conciërgewoning die momenteel nog steeds door de school gebruikt wordt komt na het afronden van de nieuwbouwwerken vrij. De gemeente heeft in het bouwdossier ook een renovatie van dit gebouw voorzien waarbij de gelijkvloerse verdieping zowel als de buitengevel nog worden aangepakt. Na de renovatiewerken zal in dit gebouw een nieuwe groepsopvang met 18 plaatsen kunnen gevestigd worden. Om aan de benodigde vloeroppervlakte te komen op basis van de eisen van Kind en Gezin zal er ook een beperkte uitbreiding van het gelijkvloers worden gerealiseerd.

Deze werken maken integraal deel uit van het nieuwbouwdossier van de kleuterschool en zullen dus door dezelfde aannemer worden uitgevoerd. Dit zorgt voor een betere afstemming met de school/gemeente en een kortere periode van overlast door de werf aangezien deze gelijktijdig worden uitgevoerd met de nieuwbouwwerken.

In een volgende fase zal de gemeente op zoek gaan naar een uitbater voor deze opvang, die via verhuur ter beschikking zal gesteld worden. Door de infrastructuur ter beschikking te stellen geeft de gemeente een antwoord op het verdwijnen van de initiatieven die vaak in het huis van de uitbater werden gehuisvest.